Законът, който изисква повечето пълнолетни в Австрия да се ваксинират срещу COVID-19, влиза в

...
Законът, който изисква повечето пълнолетни в Австрия да се ваксинират срещу COVID-19, влиза в
Коментари Харесай

Австрия въвежда задължителната ваксинация, но малко други страни я следват

Законът, който изисква повечето пълнолетни в Австрия да се ваксинират срещу COVID-19, влиза в мощ, само че възприятието за неотложност, което съпровожда известието през ноември, значително се изпари. Малко други страни евентуално ще стигнат до такава степен, когато вниманието се насочи към разхлабване на рестриктивните мерки, написа АП. 

Австрийският мандат за жителите на 18 и повече години да се имунизират - първият по рода си в Европа - прескочи последното си законодателно затруднение в четвъртък, когато горната камара на Народното събрание утвърди това, което министърът на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн назова " ориентирана към бъдещето и дейна стъпка ". Президентът подписа закона в петък.

Очаква се той да стане закон в идващите дни, но ще мине известно време, преди австрийците да виждат някаква практическа смяна. И не е ясно по кое време и даже дали най-трудната част от проекта, която бе разводнена от първичното предложение, ще влезе в действие.

Едва в средата на март полицията ще стартира да ревизира имунизирания статус на хората по време на прекъсване на придвижването и инспекции за рестриктивните мерки за ковид. Хората, които не могат да показват доказателство за имунизация, ще бъдат помолени документално да го създадат и ще бъдат санкционирани до 600 евро (680 долара), в случай че не го направят; санкциите могат да доближат 3600 евро, в случай че хората оспорят наказването си и се открие цялостно произвеждане.

В трета фаза чиновниците ще ревизират националния указател за ваксинации и ще изпращат напомняния на хора, които към момента не са имунизирани на дати, избрани от държавното управление, което води до евентуални санкции. Кога и дали стартират тези методични инспекции зависи дали управляващите, подкрепени от комисия от специалисти, която ще рапортува най-малко на всеки три месеца, считат, че напредъкът на имунизацията е задоволителен.

Мюкщайн сподели тази седмица, че не може да уточни дата. " Бих желал въобще да не се нуждаем от фаза три ".

Австрийският мандат - който ще освободи бременните дами, хората, които не могат да бъдат имунизирани по медицински аргументи и тези, които неотдавна са се възстановили от COVID-19 - бе умислен, така като случаите, породени от разновидността делта, нараснаха на фона на опасения, че процентът на имунизация в страната бе невисок за Западна Европа.

В момента 69% от популацията се смята за изцяло имунизирано.

Длъжностните лица настояват, че дори с преобладаващия в този момент вариант омикрон, причиняващ по-леко заболяване и Австрия, която се готви да облекчи някои ограничавания за ковид, мандатът има смисъл.

" Мандатът за имунизацията няма да ни помогне незабавно да преодолеем омикрон вълната, само че това не беше задачата на този закон ", сподели Мюкщайн пред Народното събрание в четвъртък. " Мандатът за имунизацията трябва да ни помогне да се защитим от идващите талази и на първо място от идващите разновидности ".

Не всички са съгласни.

" Всъщност не виждам добавената стойност на мандата за имунизацията в този миг ", сподели Джералд Гартлнер, епидемиолог в Дунавския университет в Кремс. Той твърди, че силно заразната природа на омикрон и по-леките признаци са трансформирали нещата и че огромна част от популацията към този момент има имунитет или посредством имунизация, или посредством зараза.

Мандатът се разграничава от първичния проект, който предвиждаше наложителни имунизации за всички на възраст 14 и повече години и оферираше въвеждането на националния указател на имунизациите в деяние още през март. Той бе изменен след съвещания с групи, включващи две от трите опозиционни партии в Народното събрание.

Сузане Драпалик, основен лекар в Самарянска федерация Виена, която следи най-големия столичен център за имунизации в петък, сподели, че все още счита, че повече хора ще се имунизират поради мандата, " изключително тези, които са загрижени за иРНК имунизациите ".

Имаше 15-20% растеж на първите имунизации през ноември и декември, само че още веднъж се забави и " за жалост не станахме очевидци на огромния прилив, на който се надявахме ", сподели тя. " Това е по-скоро като няколко дъждовни капки. Повечето хора, които идват тук, получават втори и трети дози. Но все още се надяваме, че хората могат да бъдат уверени. "

На други места в Европа някои страни имат мандати за ваксини за избрани професионални или възрастови групи, само че само Германия съществено обмисля мандат за всички възрастни. И вероятностите там станаха по-мрачни, откакто канцлерът Олаф Шолц го застъпи в края на предходната година, прогнозирайки, че ще влезе в действие през февруари или началото на март.

Тъй като личната му коалиция е разграничена по въпроса, Шолц остави на Народното събрание да създаде мандат по безпартиен метод. Първоначалният спор предходната седмица остава отворен каква поддръжка има за цялостен мандат, по какъв начин ще работи той и по кое време ще бъде гласувано някое законодателство.

Германия има мандат за имунизация за военните и е одобрила законодателство, което ще изисква от чиновниците в лечебните заведения и старческите домове да потвърдят, че са изцяло имунизирани или са се възстановили доникъде на март. Дори това заплашва да бъде неравномерно, като някои локални чиновници се оплакват, че им липсват запаси за използването и разпоредбите са неразбираеми.

Във Англия имунизацията е наложителна за личния състав в старческите домове и държавното управление планираше да разшири условието до здравните работници на първа линия от април. Сега преразглежда това решение на фона на загриженост за дефицита на личен състав. Призивите предходната есен за наложителни ваксини в Белгия изчезнаха.

Гърция предишния месец наложи мандат за имунизация за хора на 60 и повече години.

Италия я последва тази седмица с мандат, съгласно който всеки над 50 години е изправен пред еднократна санкция от 100 евро, в случай че не е имунизиран.

Извън Европа Еквадор обяви през декември, че ваксинацията срещу ковид ще бъде задължителна за множеството жители.

В момента действията за разхлабване на рестриктивните мерки притеглят повече внимание в Европа и отвън нея на фона на възходящата отмалялост от пандемията.

Англия, Франция, Ирландия, Холандия и няколко скандинавски страни предприеха стъпки за преустановяване или разхлабване на рестриктивните мерки си. На някои места, като Норвегия и Дания, облекчаването идва, макар че броят на случаите към момента е покрай най-високите си стойности.

Мандатите за ваксини станаха мощно поляризиращи в Съединени американски щати, откогато президентът Джо Байдън предложи да се изискват ваксини против COVID-19 или постоянно тестване на всяко работно място в страната с повече от 100 чиновници. Републиканците неотложно оспориха мандата в съда и в последна сметка той не оцеля.

Намалената федерална мярка, изискваща ваксини за служащите в лечебните заведения и старческите домове оцеля. Американските военни също изискват ваксини, а армията тази седмица сподели, че 3300 бойци са изложени на риск да бъдат уволнени, тъй като отхвърлят да получат ваксини.

Правилата за имунизациите провокираха бурни демонстрации в Канада през последната седмица, като протестиращите бяха смутени поради условието, влезнало в действие през януари, при което водачите на камиони, влизащи в страната, би трябвало да бъдат изцяло ваксинирани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР